Home 首页


电话: 03-20725488
传真: 03-20311488
编号: WBC0132
地址: SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN (CINA) NAN KAI 
                PERSIARAN RAJA CHULAN 50200 KUALA LUMPUR.


校训: 义 勇 勤 诚


认识吉隆坡南开学校 
(可连接至此网页:http://mynankai.blogspot.com) 

---------------------------------------------------------------------
1. 校徽说明
 
火把:光明 

书本:知识 

Huraian Lambang Sekolah 
Penyuluh: Kegemilangan 
Buku: Pengetahuan. 2. 校训:
 

3. 创校日期:1949年2月5日 

4. 班级:7班(学前教育班、1至6年级各1班) 

5. 全校学生人数:191名,男生106名,女生85名 

6. 教师人数:16名 

7. 职员人数:7名,即书记、办公室助理各1位、清洁工人3位及保安人员2位 

8. 董事会主席:饶安昌先生 

9. 家长与教师协会主席:吴子愉先生 

10. 课程时间: 
第一阶段(一至二年级):每星期上52节,共计1560分钟 
第一阶段( 三年级 ):每星期上47节,共计1410分钟 
第二阶段(四至六年级):每星期上60节,共计1500分钟 

11.学生成绩评估: 每年3次,即在4月、7月和10月

12. 庆典: 
( i)  迎新日
(ii)  运动会 
(iii) 教师节晚宴 
(iv) 儿童节庆典 
(v)  家长日 Keceriaan Sekolah 
Ulasan guru pelatih: 

Lain-lain aspek kceriaan yang berkaitan : sumbangan PIBG 

Sekolah ini telah menerima sumbangan daripada PIBG dengan mendirikan sebuah taman sains dengan pelbagai jenis binatang. Makanan binatang-binatang ini juga disumbangkan oleh PIBG dan murid sekolah ini. Tujuan guru besar mengadakan taman sains ini ialah untuk penerapan penyayang budaya murid terhadap binatang. Saya dapat memperhatikan setiap pagi sebelum loceng berbunyi, murid-murid terutamanya murid tahap I, mereka suka berkumpul di kawasan ini untuk bermain-main dengan binatang ternakan tersebut. Hari demi hari, murid-murid dapat memerhatikan cara pembiakan binatang tersebut dan mengosing kegembiraan ibu binatang tersebut. Mereka juga dapat memerhatikan benatan yang sering dinyatakan dalam buku teks mereka secara praktikum. Kebersihan dinding dan cogan kata di sekitar bangunan sekolah. 

Dinding di sekolah ini bersih dan putih walaupun telah dicat seama 5 tahun yang lalu. Disebabkan kekurangan guru yang berbakat dalam melukis mural maka tiadalah satu put mural di sekolah ini. Sekolah ini perlu berusaha dalam melukis mural, disebabkan hasilnya tidak memuaskan maka telah dicat putih semula. Cogan kata yang terdapat di seluruh bangunan sekolah merupakan salah satu cara penyerapan nilai-nilai murni di kalangan murid terhadap sekolah dan diri sendiri dan menyemai sikap mencintai negara dan alam sekitar. Pokok-pokok yang ditanam di sekeliling sekolah 

Sekeliling sekolah ini telah pun ditanam dengan banyak pokok. Terutamanya pokok di kiri kanan jlan masuk ke sekolah, menurut penjelasan guru besar, pokok-pokok ini dapat mengurangkan kemalangan di mana kenderaan yang masuk ke kawasan sekolah berkemungkinan besar terjatuh ke bukit di sebelah jalan tersebut. Pokok- pokok yang ditanam tidak sekalipun dirosakkan oleh murid sekolah ini, ini menunjukkan cintaan mereka terhadap sekolah. Sekolah ini walaupun kecil tetapi indah dan aman dipandang. 


Pintu gerbang sekolah 

Sekolah ini mempunyai pintu gerbang dan papan tanda yang terletak di hadapan sekolah sebagai lambing sebuh intitusi pendidikan untuk membina ilmu pengetahuan. 


Keceriaan bilik darjah dan sudut bacaan 

Semua bilik darjah di sekolah ini dalam keadaan bersih dan memuaskan. Kerusi dan meja sentiasa tersusun rapi. Almari dan papan kenyataan sentiasa dalam keadaan yang kemas dan teratur. Kebersihan kelas sentiasa dijaga. Murid-murid membersihkan kelas masing-masing mengikut jadual bertugas yang disediakanoleh guru kelas.